kno_da
Posty: 39
Rejestracja: piątek 17 sie 2018, 17:47

Re: eBiblio Librusa

środa 13 maja 2020, 23:21

bogna3,
nie wiem jakie szablony masz odgórnie z Librusa? U mnie są tylko na format A4. Mam 3 takie szablony. Na jednym z nich utworzyłam swój i zapisałam. Trudno jest mi pomóc bo nie mam doświadczenia ze specjalną drukarką kodów. Jak pisałam wyżej, drukuję na arkuszu A4, na zwykłej drukarce. Spróbuj może zadzwonić do Librusa lub napisać w wiadomości librus do Superadministratora. Zawsze odpowiadają, choć nie zawsze tego samego dnia.

bogna3
Posty: 673
Rejestracja: środa 27 sie 2008, 15:03

Re: eBiblio Librusa

czwartek 14 maja 2020, 14:09

Masz rację, mam odgórnie wprowadzone jakieś 3 warianty szablonów na arkusz A4, a ja kupiłam sobie etykiety na rolce i robiąc edytuj - nie mogę zmienić szablonu. dzwoniłam i pisałam smsa do Pana z Librusa,obiecał pomóc i na tym sie skończyło. Chyba napiszę jeszcze tak jak proponujesz .

KasiaRo
Posty: 7
Rejestracja: piątek 16 sie 2019, 10:15

Re: eBiblio Librusa

wtorek 19 maja 2020, 20:09

WiktoriaChmielewska pisze:
wtorek 07 kwie 2020, 17:03
Librus coraz gorzej działa, ciągle przestaje działać i jak tu prowadzić zajęcia
Mnie denerwuje to zawieszanie się... no czasami i z 20 minut trzeba czekać :( A teraz każda minuta na wagę złota, bo można w spokoju wprowadzać księgozbiór.

BlondAnka
Posty: 3
Rejestracja: piątek 21 wrz 2018, 12:17

Re: eBiblio Librusa

środa 20 maja 2020, 11:26

bogna3 pisze:
czwartek 14 maja 2020, 14:09
Masz rację, mam odgórnie wprowadzone jakieś 3 warianty szablonów na arkusz A4, a ja kupiłam sobie etykiety na rolce i robiąc edytuj - nie mogę zmienić szablonu. dzwoniłam i pisałam smsa do Pana z Librusa,obiecał pomóc i na tym sie skończyło. Chyba napiszę jeszcze tak jak proponujesz .
Ja też się z tym męczyłam i ostatecznie informatyk mi pomógł. Po wejściu w szablony wybierasz jeden z tych co są i najlepiej od razu klikasz "zapisz kopię". Potem edytujesz sobie na tej kopii i zmieniasz nazwę. Te wysokości i szerokości trzeba dopasować do rozmiaru etykiet. Potem trzeba pamiętać o ustawieniu drukarki na właściwy papier etykietowy.

bogna3
Posty: 673
Rejestracja: środa 27 sie 2008, 15:03

Re: eBiblio Librusa

środa 27 maja 2020, 08:35

Szablon etykiet ustawiłam , ale teraz mam problem z wydrukiem, bo na górze szablonu zamiat nazwy szkoły mam ,,Biblioteka główna". Wcześniej widziałam tu na forum, że ktoś miał podobny problem. Proszę o podpowiedź jak sobie poradzić z ustawiemiem na nazwę szkoły.

kno_da
Posty: 39
Rejestracja: piątek 17 sie 2018, 17:47

Re: eBiblio Librusa

środa 27 maja 2020, 10:02

Czy w Koszyku wybierasz "swój" szablon do druku? Ewentualnie sprawdź może, czy w ustawieniach wpisałaś nazwę szkoły i zatwierdziłaś? Nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Basia
Posty: 401
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 08:16

Re: eBiblio Librusa

piątek 29 maja 2020, 09:38

monijka pisze:
piątek 03 kwie 2020, 13:32
Cześć.
Ja mam pytanie do osób, które z tego programu już korzystają. Czy macie ostatnio problemy z drukowaniem etykiet na własnej drukarce?
Na razie zaczęła pracować na tym programie i chyba jeszcze nie wszystko ogarnęłam. Kilkanaście pierwszych etykiet poszło bez problemu. Teraz jak zlecam programowi wygenerowanie nowych etykiet do książek, które mam w koszyku to sam kod jest tak rozszerzony, że skaner ich nie szczytuje :( Nie wiem czy coś kliknęłam, ale nie umiem tego naprawić. Wchodzenie w ustawienia etykiet nic nie daje, nawet na tym fabrycznym globalnym szablonie mam zbyt duże odstępy od kresek w kodzie. Poza tym wcześniej miałam nazwę biblioteki w opisie teraz pojawia się napis Biblioteka główna (nie wiem jak to zmienić).
Napisałam maila na pomoc@librus.pl, ale nadal oczekuję na odpowiedź. Czy jest możliwość, że to wina programu? Czy to ja jestem taka zdolna :shock: że zanim na dobre się wdrożyłam w program, już go zepsułam?
Mam to samo. Nic nie zmieniałam w ustawieniach, a kody sprzed pandemii i teraz wyglądają podobnie jak u Ciebie :(
Odpowiedzieli Ci z Librusa?

kno_da
Posty: 39
Rejestracja: piątek 17 sie 2018, 17:47

Re: eBiblio Librusa

piątek 29 maja 2020, 09:57

Basiu,
spróbuj na nowo ustawić sobie swój szablon. Po ostatniej aktualizacji okazało się, że zmienili "wysokość kodu kreskowego". Kiedyś tam chyba były wymiary w mm, a teraz są tylko trzy możliwości "mały-średni-duży". Na moje naklejki pasuje "średni". Też musiałam na nowo poustawiać swój szablon i teraz jest w porządku. Wygląda nawet lepiej po wydruku niż wcześniejsze wydrukowane.
Wiem, że pytanie nie było do mnie kierowane, ale... ;)

Basia
Posty: 401
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 08:16

Re: eBiblio Librusa

piątek 29 maja 2020, 10:32

kno_da pisze:
piątek 29 maja 2020, 09:57
Basiu,
spróbuj na nowo ustawić sobie swój szablon. Po ostatniej aktualizacji okazało się, że zmienili "wysokość kodu kreskowego". Kiedyś tam chyba były wymiary w mm, a teraz są tylko trzy możliwości "mały-średni-duży". Na moje naklejki pasuje "średni". Też musiałam na nowo poustawiać swój szablon i teraz jest w porządku. Wygląda nawet lepiej po wydruku niż wcześniejsze wydrukowane.
Wiem, że pytanie nie było do mnie kierowane, ale... ;)
Dziękuję bardzo!

Basia
Posty: 401
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 08:16

Re: eBiblio Librusa

piątek 29 maja 2020, 11:01

Jednak musiałam na nowo zrobić szablon, w moim wypadku na szerokość kodu wpłynęło dopiero ustawienie marginesu etykiety (padding) na 10.

Jacekggg
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 14 sty 2020, 15:49

Re: eBiblio Librusa

piątek 29 maja 2020, 16:15

eBiblio Librus często się przycina. Trudno powiedzieć, czy jest to wina samego programu, ale u nas w szkole zdarza się to. Podczas pracy w domu, trochę rzadziej, ale problem ten występuje. Po prostu zawiesza się i nie zawsze wiadomo czy dane pozycje zostały wpisane do systemu czy nie. Miejmy nadzieję, że te problemy będą pojawiać się tylko na początku (używamy programu od tego roku dopiero).

Basia
Posty: 401
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 08:16

Re: eBiblio Librusa

piątek 29 maja 2020, 19:44

Jacekggg pisze:
piątek 29 maja 2020, 16:15
eBiblio Librus często się przycina. Trudno powiedzieć, czy jest to wina samego programu, ale u nas w szkole zdarza się to. Podczas pracy w domu, trochę rzadziej, ale problem ten występuje. Po prostu zawiesza się i nie zawsze wiadomo czy dane pozycje zostały wpisane do systemu czy nie. Miejmy nadzieję, że te problemy będą pojawiać się tylko na początku (używamy programu od tego roku dopiero).
Czasem dane są zapisane, czasem nie, a czasem o dziwo zapisane dwa razy te same. Firma twierdzi, że to niemożliwe, a jednak!
Ogólnie, niedopracowany program :(

bogna3
Posty: 673
Rejestracja: środa 27 sie 2008, 15:03

Re: eBiblio Librusa

piątek 05 cze 2020, 23:47

Też ma podobnie. Program się zawiesza co jest denerwujace przy wprowadzaniu książek, bo niewiadomo czy zapisał już czy nie. Przy drukowaniu etykiet odkryłam, że mam podwójnie zapisane numery w księdze. Też się zastanawiapam jak to możliwe, bo system nie przyjmie tego samego nr, ale słyszę, że też tak macie, czyli coś w tym ebiblio szwankuje.

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości