Rudolfina

Re: Realizacja NPRCz

czwartek 12 wrz 2024, 09:12

Joanna24 pisze:
środa 11 wrz 2024, 12:44
Czy przygotowywaliście Państwo informacje dla rodziców na zebranie z rodzicami? Ktoś ma jakiś wzór?
Przygotowałam dla każdego wychowawcy Regulamin wypożyczania podręczników dotowanych wraz z tabelką do podpisu rodziców, że się zapoznali z jego treścią.

dorka45

czwartek 12 wrz 2024, 12:45

Dzień dobry! Proszę o poradę w sprawie realizacji zakupów na wyposażenie biblioteki z dofinansowania w ramach NPRCz. We wniosku miałam napisane, że mam zamiar kupić "laptopa z wyposażeniem (np. słuchawkami)". Dokładnie tak miałam to ujęte. Teraz przyszło mi do głowy, że chciałabym też drukarkę. Czy można traktować drukarkę jako wyposażenie do laptopa? Bo moja dyrekcja ma wątpliwości czy to przejdzie...Ja też. Jak sądzicie?

Juliusz Wasilewski
Kontakt: Strona WWW

czwartek 12 wrz 2024, 13:23

dorka45 pisze:
Dzień dobry! Proszę o poradę w sprawie realizacji zakupów na wyposażenie biblioteki z dofinansowania w ramach NPRCz. We wniosku miałam napisane, że mam zamiar kupić "laptopa z wyposażeniem (np. słuchawkami)". Dokładnie tak miałam to ujęte. Teraz przyszło mi do głowy, że chciałabym też drukarkę. Czy można traktować drukarkę jako wyposażenie do laptopa? Bo moja dyrekcja ma wątpliwości czy to przejdzie...Ja też. Jak sądzicie?
A całość (z drukarką) zmieści się w zaplanowanej kwocie wydatków na ten cel?

dorka45

piątek 13 wrz 2024, 08:41

Juliusz Wasilewski pisze:
dorka45 pisze:
Tak, zmieści się. Ale Dyrekcja mojej szkoły ma wątpliwości czy tego nie zakwestionują. Bo pewnie w sprawozdaniu trzeba będzie wyszczególnić, na co wydano pieniądze....No a we wniosku tej drukarki nie ma. Może powinnam zadzwonić bezpośrednio do organizatorów/pomysłodawców NPRCz? Tylko w sumie nie wiem gdzie znaleźć telefon....

Joanna24

piątek 13 wrz 2024, 12:42

Rudolfina pisze:
czwartek 12 wrz 2024, 09:12
Joanna24 pisze:
środa 11 wrz 2024, 12:44
Czy przygotowywaliście Państwo informacje dla rodziców na zebranie z rodzicami? Ktoś ma jakiś wzór?
Przygotowałam dla każdego wychowawcy Regulamin wypożyczania podręczników dotowanych wraz z tabelką do podpisu rodziców, że się zapoznali z jego treścią.
Ale miałam na myśli informację dotyczącą NPRC

Juliusz Wasilewski
Kontakt: Strona WWW

sobota 14 wrz 2024, 02:20

dorka45 pisze:
piątek 13 wrz 2024, 08:41
Juliusz Wasilewski pisze:
dorka45 pisze:

Tak, zmieści się. Ale Dyrekcja mojej szkoły ma wątpliwości czy tego nie zakwestionują. Bo pewnie w sprawozdaniu trzeba będzie wyszczególnić, na co wydano pieniądze....No a we wniosku tej drukarki nie ma. Może powinnam zadzwonić bezpośrednio do organizatorów/pomysłodawców NPRCz? Tylko w sumie nie wiem gdzie znaleźć telefon....
W każdym kuratorium jest tzw. koordynator NPRC. Można dzwonić i pytać.

mirka77

sobota 14 wrz 2024, 12:45

Rok temu kupiliśmy książki z NPRCz dla zerówki. Nauczycielka podpisała, że bierze odpowiedzialność za te książki, które wzięła do swojej sali. W tym roku mamy inną nauczycielkę w zerówce i mam pytanie, czy powinnam też wziąć od niej podpis, że odpowiada za te książki. A może zabrać książki do biblioteki?

pani_karka

poniedziałek 16 wrz 2024, 18:12

mirka77 pisze:
sobota 14 wrz 2024, 12:45
Rok temu kupiliśmy książki z NPRCz dla zerówki. Nauczycielka podpisała, że bierze odpowiedzialność za te książki, które wzięła do swojej sali. W tym roku mamy inną nauczycielkę w zerówce i mam pytanie, czy powinnam też wziąć od niej podpis, że odpowiada za te książki. A może zabrać książki do biblioteki?
Jeżeli te książki masz w swojej księdze inwentarzowej, to chyba warto wziąć taki podpis, ale najpierw trzeba by sprawdzić stan faktyczny, żeby nowa pani nie odpowiadała za ewentualne zaniedbania poprzedniczki. Trzymanie przedszkolnych książek NPRC w bibliotece ma sens, jeżeli dzieci mają do nich stały dostęp, a o to chyba trudno.

Przy mojej szkole są oddziały przedszkolne i załapały się na łaskawość organu prowadzącego trzy lata temu: wtedy tylko przedszkolom wolno było składać wnioski do NPRC, bo gminy nie było stać na dofinansowanie szkół, gdyby ich wnioski także przeszły. Nasze przedszkole dostało pieniądze, wychowawczynie kupiły książki, ostemplowały adekwatną pieczątką - i co dalej? Księgowa nie wiedziała, czy i jak to ewidencjonować. Kontaktowała się z koleżankami z branży, ale nie otrzymała konkretnych wskazówek. Ustaliła więc ze mną, że utworzę w MOL-u osobną księgę inwentarzową, wpiszę te nabytki, nadam im numery i zostawimy książki w przedszkolu, gdzie ich miejsce. Dzieci korzystają na miejscu lub na wynos, ale wszystko poza moją kontrolą.

Anna87

wtorek 24 wrz 2024, 12:50

Witam,

jesteśmy zespołem szkół w skład którego wchodzą przedszkole publiczne oraz szkoła podstawowa. Chciałam zapytać czy możemy w tym roku szkolnym złożyć dwa osobne wnioski o udzielenie wsparcia dla przedszkola oraz dla szkoły podstawowej. Ponieważ w przewodniku znalazłam taką informację i nie wiem jak ją zinterpretować:
"Szkoła prowadząca oddział przedszkolny może ubiega się jednocześnie o wsparcie dla biblioteki szkolnej i dla oddziału przedszkolnego (są odrębne, różne formularze wniosków).

Zespół szkół może w jednym roku składać wniosek tylko dla jednej szkoły wchodzącej w skład zespołu. "

Pozdrawiam i dziękuję.

Dorota79

środa 25 wrz 2024, 12:56

Szukam jakichś pomysłów na projekty, żeby podpowiedzieć nauczycielom, co mogą zrobić. Prosiłabym o propozycje :)

Dorota79

poniedziałek 30 wrz 2024, 11:31

Ponawiam pytanie co do tych pomysłów :roll:

Rudolfina

środa 02 paź 2024, 10:27

-"Czytelnicze Drzewko Szczęścia" - na liściach tytuły książek, które uczniowie przeczytali.
-"Książka ma głos" - prezentowanie nowości książkowych zakupionych z NPRCz.
- "Wiosenne czytanie" - album z wykonanymi ilustracjami do książek przeczytanych np. w kwietniu.
- "Klasy pierwsze na start" - działanie długoterminowe, która klasa przczyta więcej książek z biblioteki.
- "Jak nie czytam - jak czytam" - przez miesiąc codziennie jeden uczeń prezentuje jedną książkę z biblioteki.
- "Czytające miesiące" - utworzenie kalendarza czytelniczego.
- "W książkach jest wszystko" - plakaty na bazie przeczytanych książek
- "Poznajemy zawody z biblioteką" - czytanie w danym miesiącu książek zawodoznawczych, np z serii Mądrza Mysz.
w innych miesiącach:
- "Baśnioczytanie"
- "Czytamy książki o zwierzakach"
- "Trzymaj formę z biblioteką"
Można tak wymyślać bez końca :P

Nika1

środa 02 paź 2024, 10:49

Dziękuję za pomysły. Ale dopytam. Np. W książkach jest wszystko" - plakaty na bazie przeczytanych książek - każda klasa robi plakat i to już jest projekt? Dobrze rozumiem?

Pola z Opola

czwartek 03 paź 2024, 00:01

Anna87 pisze:
wtorek 24 wrz 2024, 12:50
Witam,

jesteśmy zespołem szkół w skład którego wchodzą przedszkole publiczne oraz szkoła podstawowa. Chciałam zapytać czy możemy w tym roku szkolnym złożyć dwa osobne wnioski o udzielenie wsparcia dla przedszkola oraz dla szkoły podstawowej. Ponieważ w przewodniku znalazłam taką informację i nie wiem jak ją zinterpretować:
"Szkoła prowadząca oddział przedszkolny może ubiega się jednocześnie o wsparcie dla biblioteki szkolnej i dla oddziału przedszkolnego (są odrębne, różne formularze wniosków).

Zespół szkół może w jednym roku składać wniosek tylko dla jednej szkoły wchodzącej w skład zespołu. "

Pozdrawiam i dziękuję.
Mozna w jednym roku składać wniosek dla szkoły i oddziału przedszkolnego.

zanja

czwartek 03 paź 2024, 08:48

Witam wszystkich.
Chciałam się zapytać, czy komuś udało się otrzymać dwa razy pieniądze? Bo zastanawiamy się z koleżanką, czy jest sens składać jeszcze raz wniosek.
Pozdrawiam.

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”