Kruk-san

Re: WSZYSTKO O PODRĘCZNIKACH

piątek 19 kwie 2024, 09:15

madzi pisze:
piątek 19 kwie 2024, 08:34
Dorota79 pisze:
piątek 19 kwie 2024, 08:03
Maarboo pisze:
czwartek 18 kwie 2024, 13:10
Dzień dobry,
czy z dotacji można zakupić atlay do geografii? Dziękuę z góry za pomoc
Raczej na pewno nie, bo mają to być książki, które uczniowie mają czytać. Chodzi o upowszechnianie czytelnictwa.
Można z dotacji kupić atlasy, jak najbardziej. Dorota79, chodzi o dotację podręcznikową, a nie NPRC ;)
Potwierdzam, ja kupiłam na przestrzeni lat atlasy do geografii, zbiory do chemii i atlasy anatomiczne. Wymienione pozycje udostępniam nauczycielowi do pracowni na dany rok szkolny.

Rudolfina

wtorek 23 kwie 2024, 09:37

Dorothy pisze:
czwartek 18 kwie 2024, 10:13
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze na co może być wydana ta kwota z refundacji? Pozdrawiam
Kwota zwrócona z refundacji jest po prostu w puli budżetu szkoły, a nie do dyspozycji związanej z dotacją podręcznikową.

zaba13

środa 22 maja 2024, 12:54

Mam pytanie, czy jeżeli zabrakło mi pieniądze na podręczniki z puli dla klas 5 a zostało mi pieniędzy z puli dla klas 8 to mogę te pieniądze przesunąć?

Kruk-san

czwartek 23 maja 2024, 00:05

zaba13 pisze:
Mam pytanie, czy jeżeli zabrakło mi pieniądze na podręczniki z puli dla klas 5 a zostało mi pieniędzy z puli dla klas 8 to mogę te pieniądze przesunąć?
Tak, możesz przesuwać pieniądze pomiędzy klasami. Nie można przesuwać środków pomiędzy podręcznikami a ćwiczeniami.

zaba13

czwartek 23 maja 2024, 08:04

Kruk-san pisze:
czwartek 23 maja 2024, 00:05
zaba13 pisze:
Mam pytanie, czy jeżeli zabrakło mi pieniędzy na podręczniki z puli dla klas 5 a zostało mi pieniędzy z puli dla klas 8 to mogę te pieniądze przesunąć?
Tak, możesz przesuwać pieniądze pomiędzy klasami. Nie można przesuwać środków pomiędzy podręcznikami a ćwiczeniami.
Dziękuję za informację:)

Rudolfina

poniedziałek 03 cze 2024, 10:10

Kiedy zaczynacie odbierać od uczniów podręczniki?
Macie jakiś dobry pomysł na sprawny przebieg?
Co roku się zastanawiam jak to zrobić bezstresowo :cry:
Pytanie oczywiście do SP...

PaulinaKli

poniedziałek 03 cze 2024, 14:15

Ja dziś zrobiłam grafik na cały przyszły tydzień. Podzieliłam poziomami, w poniedziałek kl. 4, we wtorek 5 itd. Obawiam się, że bezstresowo to się nie da...

arielka

poniedziałek 03 cze 2024, 14:55

Dziś zrobiłam grafik. Zbieram podręczniki w terminie 11-18 czerwca. Odbiór podręczników zaplanowałam na godzinach wychowawczych w każdej klasie. Klasy I-III też oddają wtedy, kiedy mają lekcję z wychowawcą. Na tej podstawie sporządziłam harmonogram i rozesłałam poprzez Librus-a do wszystkich wychowawców.

Trzymajmy się w tym gorącym dla nas czasie!

kno_da

poniedziałek 03 cze 2024, 15:11

Dzisiaj przekazałam harmonogram nauczycielom, uczniom i rodzicom. Zwroty zaplanowałam w terminie 10-13 czerwca, średnio po 3 klasy dziennie (klasy 4-8). Podręczniki klas 1 i 3 oddają mi wychowawcy w ostatnim tygodniu, całe komplety. Klasy 1 już częściowo mają zwrócone. Klasy 2 zostawiają u siebie ponieważ w ubiegłym roku zmieniono serię.
Klasy 4-8 : nauczyciel, który ma o danej godzinie zajęcia z klasą, odbiera ode mnie karty uczniów z zapisanymi przez nich we wrześniu numerami inwentarzowymi (nie wprowadzam tego do programu bibliotecznego), w klasie sprawdzają zgodność numerów ze stanem faktycznym, następnie po kilka osób przychodzą do biblioteki. Ja przeglądam, ewentualnie przekazuję informację o konieczności naprawy lub o odkupieniu. To już ustalam indywidualnie i odnotowuję na karcie ucznia z numerami. Karty z zaległościami (naprawa, odkupienie itp) odkładam oddzielnie. Pomagają mi uczennice kl. 8, które układają od razu podręczniki dziesiątkami. Ostatni tydzień zostawiam sobie na odbiór od tych uczniów, którzy nie wywiązali się wcześniej.

mirka77

wtorek 04 cze 2024, 05:53

Mam pytanie w sprawie ubytków podręczników. Do tej pory robiłam je ręcznie, ale pomyślałam, czy nie wystarczy ustawić zakres, pobrać w formie pdfu, wziąć podpis dyrektora i przechowywać w formie elektronicznej, skoro mam Mol Net+? Zaoszczędziłabym dzięki temu i czas, i środowisko (kolejny wydruk, od których się roi). Co wy na to? Czy ktoś tak robi?

pani_karka

czwartek 06 cze 2024, 10:34

Rudolfina pisze:
poniedziałek 03 cze 2024, 10:10
Kiedy zaczynacie odbierać od uczniów podręczniki?
Macie jakiś dobry pomysł na sprawny przebieg?
Co roku się zastanawiam jak to zrobić bezstresowo :cry:
Pytanie oczywiście do SP...
Oceny wystawia się do 10 czerwca, więc odbiór od klas 4-8 ustaliłam na 10-14 czerwca; klasy 1-3 przyniosą swoje resztki do 18 czerwca. Nie tworzę harmonogramu zwrotów sama, bo nie ogarnę wszystkich nieobecności z powodu zielonych szkół, wycieczek, wyjść na spacer itp. Zrobiłam rozpiskę i wystawiłam na widok publiczny w pokoju nauczycielskim: dni tygodnia i lekcje, w czasie których jestem dostępna. Wychowawca wpisuje, kiedy przychodzi z klasą, a jeśli sam nie może, szuka chętnego nauczyciela, który przyjdzie na swojej lekcji.
Osobno napisałam mail do rodziców z informacją o terminach zwrotów oraz z prośbą o skompletowanie podręczników i sprawdzenie ich stanu.
Bezstresowo się nie da, ale zredukować stres chyba można; przekonam się :lol: Trzymajmy się dzielnie! :)

Rudolfina

czwartek 06 cze 2024, 11:41

Też planuję w przyszłym tygodniu przyjmować podręczniki IV-VIII. Ustaliliśmy, że będzie to na lekcjach wychowawczych, żeby wychowawcy sami widzieli kto nie oddał, kto zniszczył, kto zgubił. Nigdy nie mam problemu z I-III. Nauczyciele tam pilnują i sami monitują u rodziców, dlatego daję im dowolność wyboru terminu zwrotu podręczników - byle do końca roku szkolnego. Nagminnym problemem są w naszej szkole czerwcowe wyjazdy uczniów z rodzicami na wczasy - bo to już ciepło, a jeszcze nie sezon, więc rozumiecie :|

Jaga

poniedziałek 10 cze 2024, 13:24

A ja wywiesiłam harmonogram ponad tydzień temu. Dzisiaj zaczęłam zwroty i oczywiście zaczęły się przesunięcia. Bo wycieczka, bo odwołana lekcja, bo wyjście, bo nauczyciel czegoś tam nie dopilnował, bo ...
I po kiego licha robiłam ten harmonogram, skoro i tak już jest totalnie pokreślony.
To tylko takie moje gorzkie refleksje na temat...

www5

poniedziałek 10 cze 2024, 19:40

U mnie podobnie a harmonogram podpisany przez dyrektora. A w ogóle to dlaczego odbieram w tym tygodniu, przecież uczniowie się poprawiają. A przecież można w czwartek i piątek w następnym tygodniu itd itp. Ręce opadają. A we wrześniu w pierwszych dniach (dosłownie 2-3) wszyscy chcą podręczniki. Pozdrawiam serdecznie całą bibliotekarska brać w tych koszmarnych dniach

pani_karka

wtorek 11 cze 2024, 10:54

Wygrałam kumulację! Dostaję zastępstwa (zgadnijcie, czy płatne...) na lekcjach, na których mam zapisane klasy do zwrotów podręczników. Malutka biblioteka, na części podłogi leżą stosy zwracanych podręczników, na innym kawałku podłogi harcuje klasa pod moją opieką, a na reszcie przestrzeni, przed biurkiem, tłoczy się druga klasa obarczona podręcznikami do zwrotu.
Światełko w ciemności: na przerwach przychodzą ochotnicy z klas 4, 6, 7 i 8 - bardzo rozgarnięte dzieci - i pytają, czy mogą w czymś pomóc. Mogą :)
Pozdrawiam wszystkich i życzę czasu na łyk kawy/herbaty (mrożonej, a jakże; na pewno zdąży wystygnąć) i na przegryzienie czegoś słodkiego na poprawę humoru.

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”