Nie wiem, czy trzeba, ale u mnie dodatkowe komplety są w ciągłym ruchu. W trakcie roku szkolnego przybywa co najmniej dwoje uczniów. Są to nasi byli uczniowie, którzy zmienili szkołę, a później zmienili zdanie (zbyt dużo mamy takich przypadków), lub zupełnie nowi. Dwa lata temu, gdy w lutym i marcu przybyło wielu uchodźców z Ukrainy, dodatkowe komplety były jak znalazł.www5 pisze: ↑środa 12 cze 2024, 22:13Czy zawsze trzeba kupować w ramach dotacji dodatkowy komplet na klasę? W ubiegłym roku miałam 4 klasy siódme, więc 4 komplety na klasy. Niewykorzystane. Teraz przez dwa lata zmniejsza się liczba uczniów kl. VII i na pewno ich nie wykorzystam. A do kl. 8 znowu muszę zamówić 4 komplety na klasę. I kolejne pytanie jak ubytkowac takie podręczniki, skoro nie były ani razu wypożyczone nawet przez nauczycieli.
Dodatkowy komplet podręczników na klasę kupuje się raz na trzy lata, chyba że w w drugim lub trzecim roku powiększyła się liczba oddziałów. Jeśli wzięłaś 4 komplety w pierwszym roku zakupu i przez najbliższe dwa lata są dalej cztery klasy, a nie pięć czy sześć, wtedy już nie bierze się dodatkowych kompletów. Co do ubytkowania - trzy lata od daty wpisu niewykorzystane podręczniki ubytkuje się jak pozostałe, chyba że chcesz zostawić w bibliotece, bo uważasz, że się przyda, lub ktoś z nauczycieli chciałby wziąć do sali albo dla siebie. W tym ostatnim razie też trzeba zubytkować i dać temu, kto chce.www5 pisze: ↑środa 12 cze 2024, 22:13Czy zawsze trzeba kupować w ramach dotacji dodatkowy komplet na klasę? W ubiegłym roku miałam 4 klasy siódme, więc 4 komplety na klasy. Niewykorzystane. Teraz przez dwa lata zmniejsza się liczba uczniów kl. VII i na pewno ich nie wykorzystam. A do kl. 8 znowu muszę zamówić 4 komplety na klasę. I kolejne pytanie jak ubytkowac takie podręczniki, skoro nie były ani razu wypożyczone nawet przez nauczycieli.
Dorota79 pisze: ↑czwartek 13 cze 2024, 13:44Pierwszy raz, odkąd są darmowe podręczniki, zrobiłam harmonogram zwrotów i skomentuję to jednym słowem - rewelacja. Uczniowie już nie przychodzą, jak komu pasuje, tylko klasami. Łatwiej rozliczyć, poukładać książki itd. Nie ma tej nerwówki i bałaganu. Za rok, jak doczekam, na pewno też ustalę harmonogram. Polecam
To zależy, jak bardzo zalana, czym zalana, czy podręcznik ma służyć jeszcze rok czy dwa. Każdy przypadek jest inny.www5 pisze: ↑czwartek 13 cze 2024, 20:42Bardzo dziękuję za wyjaśnienia odnośnie kompletu na klasę. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przyjmujecie zalane przez uczniów podręczniki. Nie chodzi o całe strony, ale np. dół strony. Jeszcze w życiu nie miałam tylu pozalewanych, podręcznikow jakaś plaga u mnie.
U mnie też plaga i ja też rozpatruję każdy przypadek indywidualnie. Podręczniki, które uczeń otrzymał jako nowe, są oceniane najbardziej restrykcyjnie, bo na nich najbardziej widać zniszczenia.Dorota79 pisze: ↑piątek 14 cze 2024, 08:35To zależy, jak bardzo zalana, czym zalana, czy podręcznik ma służyć jeszcze rok czy dwa. Każdy przypadek jest inny.www5 pisze: ↑czwartek 13 cze 2024, 20:42Bardzo dziękuję za wyjaśnienia odnośnie kompletu na klasę. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przyjmujecie zalane przez uczniów podręczniki. Nie chodzi o całe strony, ale np. dół strony. Jeszcze w życiu nie miałam tylu pozalewanych, podręcznikow jakaś plaga u mnie.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości