Nic się nie zmieniło. Ćwiczenia są własnością ucznia i nie są wpisywane do księgozbioru. Księgowość niech sobie doczyta.Hallgerd pisze: ↑piątek 09 gru 2022, 18:15Dzień Dobry
Zajmuję się podręcznikami od samego początku, wydawałoby się, że wszystko już wiem.
Dzisiaj księgowość zabiła mnie żądaniem dostarczenia numerów inwentarzowych ćwiczeń.
Przez wszystkie lata wydawałam ćwiczenia wychowawcom, Ci zbierali od rodziców podpisy na zbiorczej liście ( nagłówku były tytuły ćwiczeń). Listy sobie podpinałam pod faktury.
Co prawda przez ostatni rok byłam na urlopie, więc może coś się zmieniło? Ale nie mogę znaleźć żadnego rozporządzenia w tej sprawie.
Nic się nie zmieniło. Materiały ćwiczeniowe są wydawane uczniom na własność. Taki też opis robię na fakturze: "Materiały ćwiczeniowe w ilości ... wydano uczniom klasy ...". Księgowość nie miała nigdy zastrzeżeń.Hallgerd pisze: ↑piątek 09 gru 2022, 18:15Dzień Dobry
Zajmuję się podręcznikami od samego początku, wydawałoby się, że wszystko już wiem.
Dzisiaj księgowość zabiła mnie żądaniem dostarczenia numerów inwentarzowych ćwiczeń.
Przez wszystkie lata wydawałam ćwiczenia wychowawcom, Ci zbierali od rodziców podpisy na zbiorczej liście ( nagłówku były tytuły ćwiczeń). Listy sobie podpinałam pod faktury.
Co prawda przez ostatni rok byłam na urlopie, więc może coś się zmieniło? Ale nie mogę znaleźć żadnego rozporządzenia w tej sprawie.
Podpisuję się pod pytaniem, bo serce się kraje, jak po 3 latach trzeba wyrzucać prawie nowe podręczniki776joanna pisze: ↑czwartek 09 mar 2023, 16:26Czy ktoś z Państwa wie może o obowiązku kupowania podręczników co trzy lata. Chodzi mi o podręczniki do klas 1-3 które są w idealnym stanie a we wrześniu trzeba zakupić kolejne do klasy 1. Czy można byłoby przeznaczyć te pieniądze na zakup urządzeń drukujących i papieru.
W ostatniej Bibliotece w Szkole jest duzy, wyczerpujący artykuł na ten temat, polecamNo dokładnie...
Ale dyrektor ma związane ręce. Podlega organowi prowadzącemu, a ten kieruje się ustawą i rozporządzeniem
W książce, która została wycofana ze zbiorów biblioteki należy przekreślić pieczątkę na czerwono. Jeśli chodzi o podręczniki ja tego nie robię dlatego że co roku mam ich do ubytkowania tysiące i nie mam na to czasu. Pieczątki przekreślam tylko w tych podręcznikach, które zostawiam sobie jako rezerwowe.www5 pisze: ↑środa 15 mar 2023, 17:43Bardzo proszę o radę. Jak usunąć pieczątki i sygnatury z nieaktualnych podręczników przeznaczonych do selekcji. Najprościej by było wyrwać kartki z pieczątkami, ale czy tak można? Spotkałam się z informacją, że trzeba przekreślać pieczątki, pisać słowo ubytek i stawiać parafkę. Zajmie to dużo czasu, a mam do selekcji około 1500 podręczników. Będę wdzięczna za pomoc, jestem początkującym bibliotekarzem i dopiero wszystkiego się uczę.
Po oddaniu podręczników przez uczniów od razu wymazuję personalia. Pieczątek nie przekreślam, bo za dużo byłoby z tym zabawy, ale wykorzystuję kody z ubytków do nowych podręczników
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 34 gości