Co 2 lata przeprowadzam ankietę w II klasach (liceum). Chcę wiedzieć, jaka jest podstawowa znajomość biblioteki, jej zbiorów i zasad działania wśród uczniów uczęszczających przez co najmniej rok do szkoły. Przy okazji poznaję gusty i wybory czytelnicze, pozwalam niemal "zamówić" konkretne pozycje (pytanie nr 7) i to "działa"! Trzecioklasiści miewają żal (że oni nie byli pytani o takie rzeczy) - wtedy bez ankiety mają prawo złożyć swoje zapotrzebowania - żeby nie powiedzieć "zachcianki"

Podaję pytania z ankiety - może się komuś przyda gotowy wzór, lub przynajmniej posłuży jako inspiracja:
wypełnia: Chłopak □ Dziewczyna □
1. Jak często czytasz książkę inną niż lektura szkolna?
• codziennie lub prawie codziennie
• raz w tygodniu
• raz w miesiącu
• kilka razy w roku
• wcale
2. Jeśli czytasz, to najchętniej:
• literaturę obyczajową („z życia wzięte”)
• fantastykę
• sensację/kryminał
• literaturę faktu, reportaże, biografie, relacje z podróży (podkreśl, co najchętniej)
• książki popularnonaukowe, naukowe, poradniki, atlasy (podkreśl, co najchętniej)
• inne (jakie?)…………………………………………………………(wpisz, co lubisz)
3. Jeśli czytasz, to:
• książkę tradycyjną
• e-booka
• nie czytam, ale słucham audiobooka
4. Jak oceniasz jakość zasobów biblioteki szkolnej?
• bogate
• wystarczające
• ubogie
• nie znam zasobów biblioteki
5. Szkolna biblioteka funkcjonuje także online
• wiem o tym i korzystam
• wiem o tym, ale nie korzystam
• nie wiedziałam/-em, ale skorzystam
• nie interesuje mnie to
6. Jakie są twoje oczekiwania wobec biblioteki, co byś zmienił/a? …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………..
7. Przyjdę wypożyczyć książkę (wpisz autorów i tytuły książek, które Twoim zdaniem należy kupić do biblioteki spoza kanonu lektur szkolnych!):
• ……………………………………………………………………………………..