Brałam i moim zdaniem warto.
Konkurs był dla chętnych, więc kto chciał czytał i rozwiązywał testy. Ja od siebie zrobiłam dodatkowe kolorowe naklejki do każdej książki, więc niektóre robiły to dla naklejki.

Najlepiej chwyciło w klasie 3, trochę w 2, dla pierwszaków to było za trudne, ale w ich przypadku docenialiśmy każdy stopień zaangażowania, nawet 2 rozwiązane testy. W starszych klasach był słaby odzew, tak naprawdę 2 osoby aktywne (w młodszych koło 50 uczestników)
W tym roku już we wrześniu były pytania, czy będzie kolejna edycja. Niektórzy rodzice zwracali uwagę, że dziecko się po tym konkursie rozczytało (mimo, że nie przeszło do dalszych etapów).
Wskazówki dla szkolnego koordynatora:
czaso i pracochłonne - sprawdzanie tych wszystkich testów to dodatkowy obowiązek, który sobie bierzemy na głowę. U mnie niektóre nauczycielki deklarowały chęć pomocy w sprawdzaniu, więc można to spróbować wykorzystać.
przy wybieraniu listy trzeba wziąć pod uwagę z jednej strony książki dostępne w bibliotece z drugiej jakieś chwytliwe nowości, ja staram się to wypośrodkować.
dużo papieru na to schodzi, trzeba się jakoś wyposażyć
organizatorzy zapewniają testy i elektroniczne wzory dyplomów, za nagrodami trzeba się rozejrzeć samemu
Ja się już zarejestrowałam, próbuję teraz ustalić listę książek tak, żeby nie powielać tytułów z zeszłego roku, no i wybrać jakieś sensowne.