Od wielu lat w mojej szkole było robione skontrum i było dobrze, ja robiłam je w grudniu i 2 tygodnie ciężkiej pracy mogę wyrzucić do kosza, bo ma być spis z natury

Cała akcja wyszła po kontroli w 2 szkołach z naszej gminy. Przedstawiłam wszystkie możliwe argumenty, zobaczymy po feriach. Na punkt z ustawy prawo oświatowe, w którym jest napisane, że inwentaryzacje przeprowadza się "z uwzględnieniem " przepisów ustawy o bibliotekach dowiedziałam się, że "z uwzględnieniem nie oznacza na podstawie".Aqa pisze:Żadna jednostka rachunkowości nie może stać ponad prawem, a prawo jasno określają przepisy MEN, opublikowane.
Radzę pomyśleć, co chcesz: zrezygnować, obawiając się awanturnictwa księgowości- bezzasadnego, czy podjąć walkę. W drugim przypadku, jak juz wiele razy pisaliśmy- telefon do MEN z informacją, że szkoła nie stosuje się do przepisów o skontrum na podstawie przepisów MKI DzN, kontakt z TNBSP.
Moja szkoła ma księgową właśnie w OP. Także działają w jednym froncie.Maria pisze:Zastanawiam się co OP ma do inwentaryzacji wewnątrzszkolnej? Nie mają innych ważniejszych problemów. Dyrektor i księgowy w szkole odpowiadają za finanse i oni zarządzają kontrolę zbiorów i innych środków trwałych w szkole. OP, aby sprawdzić jak się mają finanse szkoły, w tym czy prowadzony jest właściwy nadzór (inwentaryzacja), księgowanie (zgodność wydawanych i księgowanych środków z odpowiednimi paragrafami, najczęściej raz w roku czasami raz na 2 lata przysyła rewidenta, który sprawdza papierologię.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 33 gości