Dziękuję za odpowiedźrobrobery pisze: ↑piątek 17 lut 2023, 00:03Co do kwestii wartości księgozbioru, istotne jest, aby każda książka posiadała wycenę, ponieważ to wpływa na ogólną wartość kolekcji. Warto skontaktować się z księgową lub z osobą odpowiedzialną za prowadzenie e-biblio, aby uzyskać wskazówki, jakie kroki należy podjąć w przypadku braku wyceny.
Możliwe, że konieczne będzie przeprowadzenie inwentaryzacji, która pozwoli na ustalenie aktualnej wartości księgozbioru.
https://pracowniaa.pl/
Nie miałam takiego problemu, ale można dopytać w e-Biblio. W ustawieniach ksiąg inwentarzowych samemu ustawia się m.in. oznaczenia kodów kreskowych. Można ustawić Suffix (czyli oznaczenie na końcu kodu). Być może po takim ustawieniu czytnik sobie poradzi. U mnie jest ustawiony Prefix, czyli oznaczenie księgi na początku numeru kodu.Veroniq pisze: ↑środa 01 mar 2023, 11:05Biblioteka w której pracuję we wrześniu chce przejść na e-biblio, a obecnie pracujemy w PROGMANIE. Już zaczynam się bać całego procesu przenoszenia bazy. Dokładnie dotyczy to problemu kodów kreskowych, które w PROGMAN drukuje z oznaczeniem księgi na końcu kodu Ks, P, B . Przeczytałam wypowiedź, że tak oznaczone kody nie są czytanie przez czytnik w e-biblio. Czy może ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie?
U mnie czasami dłużej "myśli", ale nie trwa to aż tak długo, żeby zajmowało całą przerwę. Czasami pomaga ponowne zalogowanie się. Bywa też, że wyskakuje błąd serwera i wtedy wypożyczam zapisując na kartce, a po załączeniu uzupełniam w programie. Może to być irytujące. Miejmy nadzieję, że prace serwisowe w końcu przyczynią się do płynnego działania.Haskire pisze: ↑poniedziałek 13 mar 2023, 14:30Pracuję od września na eBiblio i po każdej przerwie technicznej mam problem z samym otworzeniem programu, a jak się już otworzy to trudno zrobić cokolwiek - długo ładuje, po wpisaniu książki nie ma jej w inwentarzu, przy wprowadzaniu wypożyczeń kręci tak długo, że w czasie przerwy nie jest to możliwe.
Też tak macie? Bardzo utrudnia to pracę.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 41 gości