Nie przeczytałaś z uwaga KochanaNux pisze:Hm... A tak z ciekawości, to jest tam jakiś OPAC? Znaczy Online Public Access Catalogue?... Wygląda jakby nie było. Masz jakiś adres tego swojego katalogu?
Nawiasem mówiąc te "5" przy tym ludziku to co oznacza? Liczbę czytelników?
To prawda, te 3 braki maja zrobic podobno na wrzesien.Alicia pisze:Anula2010,
ja miałam tydzień temu przyjemność oglądać ten program, i wcale nie jest taki idealny jak mówisz:
1. nie ma opcji podliczania stanu finansowego na koniec roku kalendarzowego, jest tylko za rok szkolny,
2. nie ma opcji podliczenia stanu finansowego w kilku księgach na raz, tylko w każdej z osobna,
3. dziennik biblioteki jest niekompletny - tzn. nie ma miejsca do wpisania pracy bibliotekarza, są tylko statystyki,
więcej rzeczy nie pamiętam
Co prawda, Pan mówił, że przygotowywane są na bieżąco aktualizacje i poprawki, ale póki ich nie wprowadzą nie zdecyduję się na niego. W przyszłości zaś może stać się niezłą konkurencją dla Mola - interfejs rzeczywiście ma przyjazny i intuicyjny
Nie jestem kochana... Chociaż mam nadzieję, że jestem kochanyAnula2010 pisze:Nie przeczytałaś z uwaga KochanaNux pisze:Hm... A tak z ciekawości, to jest tam jakiś OPAC? Znaczy Online Public Access Catalogue?... Wygląda jakby nie było. Masz jakiś adres tego swojego katalogu?
Punkt 2 mojej wcześniejszej wypowiedzi:
"2. Maja super zrobiony OPAC, gdzie sa kolorowe okładki, recenzje itp. Uczniowie sa zachwyceni, bardziej zainteresowani."
I dwa pierwsze zdjecia dotycza wlasnie OPACu.
...
Bo to składowa programu Synergia Librus, jest połączony z e-dziennikiem - czytaj dostępny tylko dla użytkowników programu w danej szkole (uczniów, nauczycieli i rodziców).
Pytam bo tego e-biblio nie widzę w Google. Jak do tej pory nie spotkałem się z katalogiem, który by nie był publicznie dostępny (co najmniej wyszukiwanie jest dostępne bez logowania). Są oczywiście prywatne zbiory, które są ukrywane, ale przy placówkach publicznych to trochę dziwne... OPAC z definicji jest publicznie dostępny, a tutaj takiego nie widzę.
Alicia pisze:Bo to składowa programu Synergia Librus, jest połączony z e-dziennikiem - czytaj dostępny tylko dla użytkowników programu w danej szkole (uczniów, nauczycieli i rodziców).
Pytam bo tego e-biblio nie widzę w Google. Jak do tej pory nie spotkałem się z katalogiem, który by nie był publicznie dostępny (co najmniej wyszukiwanie jest dostępne bez logowania). Są oczywiście prywatne zbiory, które są ukrywane, ale przy placówkach publicznych to trochę dziwne... OPAC z definicji jest publicznie dostępny, a tutaj takiego nie widzę.
Pan wybaczyNux pisze:Nie jestem kochana... Chociaż mam nadzieję, że jestem kochanyAnula2010 pisze:Nie przeczytałaś z uwaga KochanaNux pisze:Hm... A tak z ciekawości, to jest tam jakiś OPAC? Znaczy Online Public Access Catalogue?... Wygląda jakby nie było. Masz jakiś adres tego swojego katalogu?
Punkt 2 mojej wcześniejszej wypowiedzi:
"2. Maja super zrobiony OPAC, gdzie sa kolorowe okładki, recenzje itp. Uczniowie sa zachwyceni, bardziej zainteresowani."
I dwa pierwsze zdjecia dotycza wlasnie OPACu.
...
Aaa, okej, mój błąd
Nie, Synergia jest jedna z opcji. Drugą jest link, ktory podajemy uczniom lub umieszczamy na stronie, ale jak mówi Librus nie bedzie on dostepny/widoczny w google. Moim zdaniem plus, bo nie chciałabym żeby caly swiat mi tu zaglądał.
P.S. eBiblio moze dzialac bez dziennika.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 3 gości