Z polecenia dyrektora wpisuję uczniom obecność w czasie opieki do dziennika elektronicznego. U nas (szkoła średnia) każdy uczeń nieuczęszczający na religię otrzymuje pismo od dyrekcji dotyczące opieki w bibliotece lub na innych lekcjach albo zwolnienia z zajęć za zgodą rodziców (pierwsze lub ostatnie lekcje).
Ja też mam przypisane zajęcia w dzienniku elektronicznym i tam odnotowuję obecność (SP). Poza obecnością wpisuję jeszcze temat, np. Odrabianie z. domowych, zajęcia indywidualne itp.Arlecik pisze: ↑poniedziałek 10 paź 2022, 11:11Z polecenia dyrektora wpisuję uczniom obecność w czasie opieki do dziennika elektronicznego. U nas (szkoła średnia) każdy uczeń nieuczęszczający na religię otrzymuje pismo od dyrekcji dotyczące opieki w bibliotece lub na innych lekcjach albo zwolnienia z zajęć za zgodą rodziców (pierwsze lub ostatnie lekcje).
Skoro zajęcia są ewidencjonowane w dzienniku elektronicznym - co z odpłatnością za te zajęcia? Wcześniej ktoś zaznaczył jeszcze, że wpisuje temat zajęć do dziennika - tym bardziej powinny takie konkretne, tematycznie realizowane zajęcia być opłacone...
Dokładnie, wydaje mi się, że ten problem będzie musiał zostać jakoś rozwiązany, podobnie jak to się stało z zastępstwami. Niestety, ale z mojej praktyki wynika, że znacznie wpływa to na pracę biblioteki. Przy uczniach nie mogę wyjść do sekretariatu czy nauczycieli, wykonać telefonu, ograniczam też prace w bibliotece, żeby nie chodzić im nad głowami. W tym momencie w tygodniu mam 11 godzin, w których w bibliotece przebywają uczniowie, a pracuję sama (30 h, ok. 500 uczniów, szkoła średnia).
Z tego co słyszałam, to od przyszłego roku fakt, ma wejść obowiązkowa religia, bądź etyka, ale ma to wchodzić odpowiednio zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół, wydane na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 3 i ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe:
Załyżyłyśmy zeszyt i uczniowie się w nim podpisuja. Poczatkowo wpisywałyśmy ich obecność w dzienniku elektronicznym, ale powiedziano nam żeby tego nie robić poniewaz większosć uczniów danej klasy ma religię, a tylko pojedyncze osoby nie chodza na religię.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 29 gości