Powtarzam szczepionka jest dobra. Najpierw był krzyk, ze Pfizera to nie wiadomo co i będzie armagedon, wszyscy od niej pomrzemy. Teraz jest szczepionka wektorowa taka jak do tej pory szczepionki też zła. Ludziom się nie dogodzi. Owszem ma procentową skuteczność niższą ale wystarczającą, zapobiega silnemu przechorowaniu, zapobiega roznoszeniu wirusa. Fakt moze być gorzej skuteczna przy mutacji afrykańskiej choć tego do końca nie wiadomo. Ale tak może być przy szczepionkach i wirusach które mutują. Będziemy się pewnie doszczepiać. Dla tych powyżej 60 nie może byc stosowana bo nie była na dostatecznej grupie badana a takie są zasady. Myślę, że ostatecznie po badaniach zostanie tez dopuszczona dla starszych osób. Młode osoby są mniej zagrożone ale stanowią zagrożenie dla innych. Im więcej zaszczepionych tym większa szansa na zduszenie epidemii. I czy na sto procent można być pewnym, że przechoruje się łagodnie?M.W pisze: Akurat tutaj się nie zgodzę, bo z jej skutkami ubocznymi będziemy zmagać się w razie czego my. Jakoś lekarze sami nie chcą się nią szczepić, ciekawe dlaczego...Mimo wszystko ja wolę być zaszczepiona za te 4 lata (jestem młodym nauczycielem), ale to już sprawa indywidualna. A co z z nauczycielami 55+, czy nie będą w ogóle szczepieni? A jeśli nie, bo nie ma innych szczepionek dla nich, to co da szczepienie nas młodszych "wybitną szczepionką", skoro i tak otwarcie szkół w tym momencie nie ma najmniejszego sensu?
Słyszałam wypowiedź nauczycielki, która ciężko przechorowała paźdź/ list. Zmaga się z poważnymi skutkami. Na rehabilitację do szumnie otwartego ośrodka w Głuchołazach została zapisana na wrzesień.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości