Hm, zacznijmy od tego co należy rozumieć pod pojęciem niepełnosprawność. Jest to tak szerokie pojęcie...joanawtu pisze: ↑czwartek 05 sty 2023, 12:19Do tych tabel na stronie kuratorium jest instrukcja, jak należy je wypełnić. Warto skorzystać z uwag tam zamieszczonych, bo rozwiewają kilka wątpliwości. Natomiast sporo ich zostaje... Mnie rozbroiły strategie horyzontalne... Może ktoś powie, jak z tego wybrnął? Ja napisałam, że u nas nie ma dzieci z niepełnosprawnościami, więc nie inwestuję środków w ksiązki np. pisane Breillem. A w ogóle odnoszę wrażenie, że nacisk był na co innego przy doborze lektur (słynne cnoty niewieście), a teraz też z czego innego mamy się spowiadać, np. czy i jak uwzględnilismy dbałośc o środowisko naturalne...
Ja uwzględniłam książki z powiększoną czcionką czy czcionką ułatwiającą czytanie, audiobooki lektur (dostosowanie dla dzieci z niedowidzeniem), lektury z opracowaniem (dla niepełnosprawności intelektualnej), książki ułatwiające naukę czytania, ale również książki poruszające tematykę niepełnosprawności i tolerancji w formach dostosowanych do różnych grup wiekowych.joanawtu pisze: ↑czwartek 05 sty 2023, 12:19Do tych tabel na stronie kuratorium jest instrukcja, jak należy je wypełnić. Warto skorzystać z uwag tam zamieszczonych, bo rozwiewają kilka wątpliwości. Natomiast sporo ich zostaje... Mnie rozbroiły strategie horyzontalne... Może ktoś powie, jak z tego wybrnął? Ja napisałam, że u nas nie ma dzieci z niepełnosprawnościami, więc nie inwestuję środków w ksiązki np. pisane Breillem. A w ogóle odnoszę wrażenie, że nacisk był na co innego przy doborze lektur (słynne cnoty niewieście), a teraz też z czego innego mamy się spowiadać, np. czy i jak uwzględnilismy dbałośc o środowisko naturalne...
To co u mnie się sprawdza:
Dodaję swoje propozycje :
Do wymienionych wcześniej dodaję:
Dzień dobry.izerka2 pisze: ↑środa 04 sty 2023, 16:19Mam pytanie. Właśnie wróciło sprawozdanie NPRC. Mam uzupełnić tabelę o wartości za poprzedni rok sprawozdawczy (dane z 2021 roku z grudnia). OP kazał wpisać planowaną datę zakończenia projektu 31.12.2022 a przecież napisałam, że pozostałe działania będą kontynuowane do końca roku szkolnego. Też tak macie? Skąd mam wziąć dane akurat z grudnia 2021?
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 28 gości