Mam pytanie dotyczące młodzieżowych powieści obyczajowych z serii Plus Minus 16.
Czy nadają się do biblioteki szkoły podstawowej?
Albo może inaczej. Które z własnego doświadczenia polecicie dla uczniów klas 7-8?
Od momentu przejścia na księgę elektroniczną księga papierowa zostaje zamknięta na ostatnim wpisie. Kontynuacja w formie papierowej to wydruki z MOL.Julita_Jowita pisze: ↑sobota 15 paź 2022, 07:27Witajcie,
Rozpoczęłam pracę w bibliotece szkolnej. Przeglądając księgi inwentarzowe zauważyłam że są praktycznie puste. Poprzednia pracownica przy zakupie np. 30 egz. jednej książki uzupełniała opis dla pierwszej pozycji i ostatniej. A pomiędzy - 28 wierszy zostawiała puste. I tak wyglądają prawie całe 2 ostatnie księgi. Czy w takim wypadku powinnam uzupełnić te wszystkie brakujące opisy, a może zrobić wydruk z MolNet+ i oprawić jak książkę ? Czy jest wymóg prowadzenia papierowo ręcznie pisanej księgi czy taki wydruk wystarczy i te księgi niekompletne można oddać do archiwum a tymi wydrukowanymi się posługiwać ???
Rudolfina pisze: ↑sobota 15 paź 2022, 17:22Od momentu przejścia na księgę elektroniczną księga papierowa zostaje zamknięta na ostatnim wpisie. Kontynuacja w formie papierowej to wydruki z MOL.Julita_Jowita pisze: ↑sobota 15 paź 2022, 07:27Witajcie,
Rozpoczęłam pracę w bibliotece szkolnej. Przeglądając księgi inwentarzowe zauważyłam że są praktycznie puste. Poprzednia pracownica przy zakupie np. 30 egz. jednej książki uzupełniała opis dla pierwszej pozycji i ostatniej. A pomiędzy - 28 wierszy zostawiała puste. I tak wyglądają prawie całe 2 ostatnie księgi. Czy w takim wypadku powinnam uzupełnić te wszystkie brakujące opisy, a może zrobić wydruk z MolNet+ i oprawić jak książkę ? Czy jest wymóg prowadzenia papierowo ręcznie pisanej księgi czy taki wydruk wystarczy i te księgi niekompletne można oddać do archiwum a tymi wydrukowanymi się posługiwać ???
Absolutnie niczego nie uzupełniaj w starej księdze papierowej, nie Ty za nią odpowiadasz.
Fakt, nic nie jest potrzebne formalnie. Jednak myślę, że dobrze jest sporządzić pisemny protokół zamknięcia dokumentacji tradycyjnej w związku z całkowitym wykorzystaniem programu komputerowego - nasi następcy nie będą poszukiwać dat granicznych ani przekopywać się przez archiwa, jeśli ktoś "do czegoś" takich dat będzie potrzebował. Po sporej ilości lat pracy jestem zwolennikiem tzw. "złotego środka", czyli nie marnować drzew na zbyt wiele papierologii, ale udokumentować ważne momenty (do takich zaliczam przejście na dokumentację elektroniczną). To w zasadzie powinna być ostatnia kartka w segregatorzeRudolfina pisze: Nic nie jest potrzebne w przypadku przejścia na system komputerowy. Zgłaszasz dyrekcji, żeby wiedziała, jaką masz nowoczesną bibliotekę
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 37 gości