Rudolfina

Re: Księgozbiór biblioteki szkolnej

środa 28 wrz 2022, 14:40

Mam pytanie dotyczące młodzieżowych powieści obyczajowych z serii Plus Minus 16.
Czy nadają się do biblioteki szkoły podstawowej?
Albo może inaczej. Które z własnego doświadczenia polecicie dla uczniów klas 7-8?

Lirael

czwartek 29 wrz 2022, 08:48

W mojej bibliotece się nie sprawdzają. Mam kilka sztuk i nawet jak są wyeksponowane w podręcznym to nie chcą wypożyczać. W tamtym roku ani jednego wypożyczenia, a mam kilka nałogowych czytelniczek obyczajówki.

Julita_Jowita

sobota 15 paź 2022, 07:27

Witajcie,
Rozpoczęłam pracę w bibliotece szkolnej. Przeglądając księgi inwentarzowe zauważyłam że są praktycznie puste. Poprzednia pracownica przy zakupie np. 30 egz. jednej książki uzupełniała opis dla pierwszej pozycji i ostatniej. A pomiędzy - 28 wierszy zostawiała puste. I tak wyglądają prawie całe 2 ostatnie księgi. Czy w takim wypadku powinnam uzupełnić te wszystkie brakujące opisy, a może zrobić wydruk z MolNet+ i oprawić jak książkę ? Czy jest wymóg prowadzenia papierowo ręcznie pisanej księgi czy taki wydruk wystarczy i te księgi niekompletne można oddać do archiwum a tymi wydrukowanymi się posługiwać ???

Rudolfina

sobota 15 paź 2022, 17:22

Julita_Jowita pisze:
Witajcie,
Rozpoczęłam pracę w bibliotece szkolnej. Przeglądając księgi inwentarzowe zauważyłam że są praktycznie puste. Poprzednia pracownica przy zakupie np. 30 egz. jednej książki uzupełniała opis dla pierwszej pozycji i ostatniej. A pomiędzy - 28 wierszy zostawiała puste. I tak wyglądają prawie całe 2 ostatnie księgi. Czy w takim wypadku powinnam uzupełnić te wszystkie brakujące opisy, a może zrobić wydruk z MolNet+ i oprawić jak książkę ? Czy jest wymóg prowadzenia papierowo ręcznie pisanej księgi czy taki wydruk wystarczy i te księgi niekompletne można oddać do archiwum a tymi wydrukowanymi się posługiwać ???
Od momentu przejścia na księgę elektroniczną księga papierowa zostaje zamknięta na ostatnim wpisie. Kontynuacja w formie papierowej to wydruki z MOL.
Absolutnie niczego nie uzupełniaj w starej księdze papierowej, nie Ty za nią odpowiadasz.

Julita_Jowita

poniedziałek 30 sty 2023, 10:04

A czy posiadasz może jakieś druki/ wzory dokumentów, które należy przygotować przy przechodzeniu na system komputerowy?? Na przykład zarządzenia ?

Rudolfina pisze:
sobota 15 paź 2022, 17:22
Julita_Jowita pisze:
Witajcie,
Od momentu przejścia na księgę elektroniczną księga papierowa zostaje zamknięta na ostatnim wpisie. Kontynuacja w formie papierowej to wydruki z MOL.
Absolutnie niczego nie uzupełniaj w starej księdze papierowej, nie Ty za nią odpowiadasz.

Rudolfina

wtorek 31 sty 2023, 09:44

Nic nie jest potrzebne w przypadku przejścia na system komputerowy. Zgłaszasz dyrekcji, żeby wiedziała, jaką masz nowoczesną bibliotekę 8)

bwolna

wtorek 31 sty 2023, 11:54

Rudolfina pisze: Nic nie jest potrzebne w przypadku przejścia na system komputerowy. Zgłaszasz dyrekcji, żeby wiedziała, jaką masz nowoczesną bibliotekę
Fakt, nic nie jest potrzebne formalnie. Jednak myślę, że dobrze jest sporządzić pisemny protokół zamknięcia dokumentacji tradycyjnej w związku z całkowitym wykorzystaniem programu komputerowego - nasi następcy nie będą poszukiwać dat granicznych ani przekopywać się przez archiwa, jeśli ktoś "do czegoś" takich dat będzie potrzebował. Po sporej ilości lat pracy jestem zwolennikiem tzw. "złotego środka", czyli nie marnować drzew na zbyt wiele papierologii, ale udokumentować ważne momenty (do takich zaliczam przejście na dokumentację elektroniczną). To w zasadzie powinna być ostatnia kartka w segregatorze :lol:

Dorota79

poniedziałek 13 lut 2023, 14:16

Mam takie pytanie. Wiem, że odkupioną książkę można zamienić na starą, jeśli zgadza się wydawnictwo, rok wydania, ISBN. Uczeń przyniósł odkupioną i wszystko jest to samo, co w poprzedniej, tylko inny ISBN. Myślałam w Molu Net+ zamienić stare lub dopisać nowe ISBN, bo nie chcę ubytkować książki i wpisywać jej na nowo. Jak myślicie, czy to dobry pomysł? Czy ktoś już tak zrobił? Wydaje mi się, że nie wpłynęłoby to szkodliwie na zapis w księdze inwentarzowej, chyba że czegoś nie wzięłam pod uwagę :roll:

Rudolfina

wtorek 14 lut 2023, 10:00

Sprawdź, zostawiłam Ci prywatną wiadomość.

Rudolfina

poniedziałek 20 lut 2023, 09:01

Potrzebuję książki dla uczniów SP (raczej młodszych) poruszające problem zespołu Downa i których bohaterami są dzieci z ZD.
Czy ktoś coś wie?

BibliotekaM

wtorek 21 lut 2023, 09:55

"Mój młodszy brat" Monika Krajewska

Rudolfina

środa 22 lut 2023, 13:47

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”