Rudolfina

Re: Realizacja NPRCz

czwartek 18 kwie 2024, 10:03

Przed chwilą przeczytałam w kwietniowym numerze "BwSz" artykuł pani Joanny Kmiecik "Czy można pdrzedawkować książki?". Obowiązkowo do przeczytania przez bibliotekarzy / bibliotekarki szkół podstawowych! Trafione w punkt, zwłaszcza opis szaleństwa związany z NPRCz i w tym samym czasie z darmowymi podręcznikami.

pani_karka

czwartek 18 kwie 2024, 14:42

Kończę NPRC, zostało mi uświadomienie rodziców, jaki wpływ ma czytanie na rozwój dzieci. Postanowiłam połączyć to z projektem dla uczniów i z obchodami Światowego Dnia Książki: poprosiłam klasy 4-8 o zrobienie gazetek (każda klasa ma swoją tablicę na korytarzu), rodziców zaprosiłam do oglądania ich na żywo podczas dnia otwartego/zebrań, a zdjęcia gazetek dodatkowo zamieszczone zostały na profilu szkoły w mediach społecznościowych. Dyrekcja ogłosiła, że nagrodzi klasę, której projekt zyska najwięcej głosów, a przy okazji zaproponowała, żeby klasy 7-8 zamiast gazetek nakręciły filmik o pożytkach płynących z czytania książek (na filmy akurat nie było wielu chętnych).
Nie spodziewałam się tak dobrej zabawy i takiego odzewu :) Zdjęcia w przebraniach bohaterów literackich, zdjęcia uczniów czytających książki w przeróżnych okolicznościach, quizy literackie, liczne argumenty przemawiające za czytaniem itd. Ciekawą gazetkę przygotowała nawet klasa, w której nauczyciele załamują ręce, że uczniom nic się nie chce. A tymczasem młodzi zaskoczyli wszystkich i zrobili coś fajnego :)
Najlepsze jest to, że nauczyciele jedynie nadzorowali prace, a uczniowie wszystko wymyślali i robili sami. Jestem zachwycona takim podejściem. Tylko dwie klasy zignorowały zabawę i teraz żałują.

Dotis

piątek 19 kwie 2024, 08:28

@Dorota 79
W poprzedniej edycji kwota na lektury nie powinna przekroczyć 1/3 kwoty dotacji. Raczej w tej się nie zmieniły wytyczne.
Ostatnio zmieniony piątek 19 kwie 2024, 08:43 przez Dotis, łącznie zmieniany 1 raz.

madzi

piątek 19 kwie 2024, 08:37

Dotis pisze:
@Dorota 79 W poprzedniej edycji nie powinna przekroczyć 1/3 kwoty dotacji. Raczej w tej się nie zmieniły wytczne.
Takich wytycznych w przepisach nigdy nie było, raczej chodzi o zdrowy rozsądek.

Dotis

piątek 19 kwie 2024, 08:54

madzi pisze:
Dotis pisze:
@Dorota 79 W poprzedniej edycji nie powinna przekroczyć 1/3 kwoty dotacji. Raczej w tej się nie zmieniły wytczne.
Masz racje, ale gdy biblioteka nie dostaje pieniędzy na lektury, a te najbardziej się niszczą i zużywają, to człowieka korci, by kupić więcej. A gdy założy do 1/3 i ją wyliczy, czyli wie na co może sobie pozwolić. Ja tak zrobiłam i wiem czym dysponuję.

Dorota79

piątek 19 kwie 2024, 09:15

Dotis pisze:
madzi pisze:
Dotis pisze:
Masz racje, ale gdy biblioteka nie dostaje pieniędzy na lektury, a te najbardziej się niszczą i zużywają, to człowieka korci, by kupić więcej. A gdy założy do 1/3 i ją wyliczy, czyli wie na co może sobie pozwolić. Ja tak zrobiłam i wiem czym dysponuję.
Ale gdzie to jest napisane, że 1/3? a jeśli przeznaczę połowę pieniędzy na zakup lektur? jest jakiś zapis, że nie można?

madzi

piątek 19 kwie 2024, 09:29

Dorota79 pisze:
piątek 19 kwie 2024, 09:15
Dotis pisze:
madzi pisze:

Ale gdzie to jest napisane, że 1/3? a jeśli przeznaczę połowę pieniędzy na zakup lektur? jest jakiś zapis, że nie można?

Nigdzie. Te wspomniane 50% chodzi o to, że w moim przypadku z 15 000, 50% musi być przeznaczone na książki.

Nie ma zapisu, że nie można, ale naprawdę chcesz przeznaczyć połowę na lektury? Tym bardziej, że mają być okrojone? Założenia programu są jasne, jak chcesz lekturami promować czytelnictwo? Dlatego pisałam o zdrowym rozsądku.

pani_karka

piątek 19 kwie 2024, 09:49

madzi pisze:
piątek 19 kwie 2024, 09:29
Nie ma zapisu, że nie można, ale naprawdę chcesz przeznaczyć połowę na lektury? Tym bardziej, że mają być okrojone? Założenia programu są jasne, jak chcesz lekturami promować czytelnictwo? Dlatego pisałam o zdrowym rozsądku.

Też jestem zdania, że lektury należy sobie odpuścić albo kupić symboliczną liczbę. Po pierwsze nie promują czytelnictwa, jak pisze madzi, po drugie dyrekcja szkoły lub organ prowadzący powinni niezależnie od NPRC zadbać o środki finansowe, żeby biblioteka była wyposażona w lektury. Wszelkie granty, projekty itd. możemy z czystym sumieniem wykorzystywać na zakup nowości książkowych.

Dorota79

piątek 19 kwie 2024, 11:32

W klasach 1-3 uczniowie (ze względu chyba na wiek) nie do końca wiedzą, co chcą czytać. Z kolei w starszych klasach nie widzę niestety zapału do czytania, a w związku z tym propozycji książkowych (wiadomo, bożyszczem są dziś komórki) :roll: Trzeba też wziąć pod uwagę, że uczniowie proponują modne książki, o których za chwilę nikt nie spyta. Więc co kupić, żeby to nie było na chwilę? co się u was sprawdza?

madzi

piątek 19 kwie 2024, 11:57

Jak nie mają wyboru to jak mają czytać, podpowiedzieć dzieciom co mogą wybrać. Biuro detektywistyczne Lassego i Mai, Nelly Rapp, Sigge, Deresz, seria zaopiekuj się mną, Zosia i jej Zoo, seria czytam sobie, seria o kocie Cukierku, Skarpetki, Dzienniki Cwaniaczka 13-piętrowy domek na drzewie i dalsze części, Dzienniki Niki, Emi i klub superdziewczyn, Maincraft, dla starszych seria Zwiadowcy, Basniobór, Magiczne drzewo, Percy Jackson itp., Enola Holmes, Szczygielskiego, seria Wojownicy. Dla chłopaków o tematyce piłki nożnej, np. Ćwierćfinał to już coś, Czerwona kartka dla sprężyny, czy o Lewandowskim, Messim, Ronaldo i innych. To tak na szybko co u mnie idzie, jeszcze o dinozaurach, pieskach, kotkach

Dorota79

piątek 19 kwie 2024, 12:29

madzi pisze:
piątek 19 kwie 2024, 11:57
Jak nie mają wyboru to jak mają czytać, podpowiedzieć dzieciom co mogą wybrać. Biuro detektywistyczne Lassego i Mai, Nelly Rapp, Sigge, Deresz, seria zaopiekuj się mną, Zosia i jej Zoo, seria czytam sobie, seria o kocie Cukierku, Skarpetki, Dzienniki Cwaniaczka 13-piętrowy domek na drzewie i dalsze części, Dzienniki Niki, Emi i klub superdziewczyn, Maincraft, dla starszych seria Zwiadowcy, Basniobór, Magiczne drzewo, Percy Jackson itp., Enola Holmes, Szczygielskiego, seria Wojownicy. Dla chłopaków o tematyce piłki nożnej, np. Ćwierćfinał to już coś, Czerwona kartka dla sprężyny, czy o Lewandowskim, Messim, Ronaldo i innych. To tak na szybko co u mnie idzie, jeszcze o dinozaurach, pieskach, kotkach
Prawie wszystkie te książki mam. Oczywiście, mogę sama wybrać i kupić, ale chodzi o to, żeby to był wybór uczniów. Bo jak ja zacznę wybierać, to mogę nie trafić z wyborem i nikt ich nie będzie czytał książek :roll:

madzi

piątek 19 kwie 2024, 14:00

No nie, Ty tu jesteś specjalistką i to jest Twój wybór, możesz uwzględnić propozycje uczniów, ale przede wszystkim to Ty decydujesz. Dzieci znają tylko te, z którymi miały kontakt. Ja spisuje cały czas książki, o które pytają, dokupię kontynuacje serii (jest tego dużo), obserwuję, jakie książki wybierają i będę wybierać tego typu, uwzględniam propozycje rodziców, ale resztę wybieram sama. Będę realizować NPRC 3 czy 4 raz, nie zawsze się trafi, ale zdecydowana większość książek jest wypożyczana.

Dorota79

poniedziałek 22 kwie 2024, 13:43

Uczniowie bardzo często zgłaszają mi do zakupu Rodzinę Monet, ale z tego, co wiem, nie jest to raczej książka dla uczniów podstawówki. Ma ją ktoś u siebie?

Rudolfina

wtorek 23 kwie 2024, 09:40

Dorota79 pisze:
piątek 19 kwie 2024, 11:32
W klasach 1-3 uczniowie (ze względu chyba na wiek) nie do końca wiedzą, co chcą czytać. Z kolei w starszych klasach nie widzę niestety zapału do czytania, a w związku z tym propozycji książkowych (wiadomo, bożyszczem są dziś komórki) :roll: Trzeba też wziąć pod uwagę, że uczniowie proponują modne książki, o których za chwilę nikt nie spyta. Więc co kupić, żeby to nie było na chwilę? co się u was sprawdza?
Komiksy i Minecraft. W każdej ilości. Czytają wszyscy niezależ nie od wieku.

Rudolfina

wtorek 23 kwie 2024, 10:33

W sprawozdaniu z realizacji NPRCz jest miejsce na wpisanie odsetka zakupionych lektur. Wyszło mi 41,6%. Dzwoniłam wcześniej do mojego OP, zaakceptowali. Może to zależy od miasta.

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”