Masz racje, ale gdy biblioteka nie dostaje pieniędzy na lektury, a te najbardziej się niszczą i zużywają, to człowieka korci, by kupić więcej. A gdy założy do 1/3 i ją wyliczy, czyli wie na co może sobie pozwolić. Ja tak zrobiłam i wiem czym dysponuję.
Ale gdzie to jest napisane, że 1/3? a jeśli przeznaczę połowę pieniędzy na zakup lektur? jest jakiś zapis, że nie można?
Dorota79 pisze: ↑piątek 19 kwie 2024, 09:15Ale gdzie to jest napisane, że 1/3? a jeśli przeznaczę połowę pieniędzy na zakup lektur? jest jakiś zapis, że nie można?
Prawie wszystkie te książki mam. Oczywiście, mogę sama wybrać i kupić, ale chodzi o to, żeby to był wybór uczniów. Bo jak ja zacznę wybierać, to mogę nie trafić z wyborem i nikt ich nie będzie czytał książekmadzi pisze: ↑piątek 19 kwie 2024, 11:57Jak nie mają wyboru to jak mają czytać, podpowiedzieć dzieciom co mogą wybrać. Biuro detektywistyczne Lassego i Mai, Nelly Rapp, Sigge, Deresz, seria zaopiekuj się mną, Zosia i jej Zoo, seria czytam sobie, seria o kocie Cukierku, Skarpetki, Dzienniki Cwaniaczka 13-piętrowy domek na drzewie i dalsze części, Dzienniki Niki, Emi i klub superdziewczyn, Maincraft, dla starszych seria Zwiadowcy, Basniobór, Magiczne drzewo, Percy Jackson itp., Enola Holmes, Szczygielskiego, seria Wojownicy. Dla chłopaków o tematyce piłki nożnej, np. Ćwierćfinał to już coś, Czerwona kartka dla sprężyny, czy o Lewandowskim, Messim, Ronaldo i innych. To tak na szybko co u mnie idzie, jeszcze o dinozaurach, pieskach, kotkach
Komiksy i Minecraft. W każdej ilości. Czytają wszyscy niezależ nie od wieku.Dorota79 pisze: ↑piątek 19 kwie 2024, 11:32W klasach 1-3 uczniowie (ze względu chyba na wiek) nie do końca wiedzą, co chcą czytać. Z kolei w starszych klasach nie widzę niestety zapału do czytania, a w związku z tym propozycji książkowych (wiadomo, bożyszczem są dziś komórki) Trzeba też wziąć pod uwagę, że uczniowie proponują modne książki, o których za chwilę nikt nie spyta. Więc co kupić, żeby to nie było na chwilę? co się u was sprawdza?
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości