Witam Panie Januszu
Oto nasza Powiatowa Uchwała:
"sprawie ustalenia liczby uczniów, na których przysługuje etat
nauczyciela – bibliotekarza.
Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 i art. 12 pkt 11 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (tekst jednolity Dz. U. Nr 142, poz. 1592 z 2001 roku z późn. zm.) w związku z art. 5 ust. 5a i art. 42 ustawy z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty (tekst jednolity Dz. U. Nr 256, poz. 2572 z 2004 roku z późn. zm.) w uzgodnieniu z nauczycielskimi związkami zawodowymi -
- RADA POWIATU uchwala, co następuje:
§ 1
1. Ustala się następujące liczby uczniów, na których przysługuje etat nauczyciela
– bibliotekarza:
1) w szkołach ponadgimnazjalnych wszystkich typów, z wyjątkiem szkół specjalnych, w tym w szkołach dla dorosłych liczących powyżej 300 uczniów, przysługuje 1 etat nauczyciela – bibliotekarza, przy czym norma ta wzrasta o ½ etatu na każdych następnych 250 uczniów;
2) w szkołach liczących od 146 do 300 uczniów przysługuje ½ etatu nauczyciela – bibliotekarza;
3) w szkołach liczących do 145 uczniów wymiar godzin nauczyciela – bibliotekarza ustala się przyjmując 1 godzinę tygodniowo zajęć na każdych 15 uczniów;
4) w szkołach specjalnych liczących:
a) do 80 uczniów przysługuje ½ etatu,
b) od 81 do 150 uczniów przysługuje 1 etat, norma ta wzrasta o ½ etatu na każdych
następnych 150 uczniów.
2. Norma, o której mowa w ust. 1, może być zwiększona w zależności od potrzeb
wynikających z organizacji pracy o ¼ etatu w zespołach szkół, w których skład wchodzą
szkoły dla dorosłych.
3. Organ prowadzący szkołę może wyrazić zgodę na zwiększenie normy zatrudnienia
nauczycieli – bibliotekarzy o ½ etatu w szkołach posiadających księgozbiory liczące
powyżej 10 000 jednostek bibliotecznych i prowadzących czytelnie multimedialne
wydzielone w wyodrębnionych pomieszczeniach.
§ 2
1. Za podstawę ustalenia normy zatrudnienia nauczycieli – bibliotekarzy szkolnych
w zespołach szkół przyjmuje się łączną liczbę uczniów wchodzących w skład
zespołu.
2. Przez liczbę uczniów należy rozumieć planowaną liczbę uczniów na początku roku
szkolnego. Do liczby tej dolicza się liczbę nauczycieli i liczbę pracowników
niepedagogicznych zatrudnionych w szkole.
3. Zmniejszenie liczby uczniów w czasie roku szkolnego w granicach 1 oddziału nie
powoduje zmian w obsadzie biblioteki szkolnej.
§ 3
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Powiatu.
§ 4
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Jeżeli ilośc mojego księgozbioru znacznie się zmniejszy poniżej 10 000, praktycznie juz nigdy nie będę miała szans na powiększenie etatu choćby o 1/4. Wyraźnie jest w uchwale, że dopiero po przekroczeniu tych magicznych 10 000 ksiązek i jeszcze dodatkowych wymogów, można ubiegać się o dodatkowe godziny. Ja mam już w tej chwili 8 komputerów w CIM. Myślę, że dla jednoosobowej biblioteki to dużo, choć nie jest tak źle. Troche namieszałam

ale myślę, że mnie Pan zrozumiał. Prawda jest taka, że jak będzie ubywać pomału uczniów i książek zniknie sporo np do 5-6 tys to nie obetna godziny np do 3/4 etatu, bo wiem że już tak u nas w powiecie bywało.
Pozdrawiam
Kaniurka